Begeleiding
[Leerlingen - Consulteren]
[Leerlingen - Archief]

Hier kunt u persoonlijke informatie i.v.m. de leerling bijhouden in een individueel begeleidingsdossier.

U kunt eventueel de begin- en einddatum en de begeleidingstypes aanpassen waarvoor u informatie wilt opvragen (met de knoppen "Alle" en "Geen" kunt u alle begeleidingstypes resp. aan- of afvinken).
Een leerlingendossier is schooljaaroverschrijdend wat wil zeggen dat je gegevens kan raadplegen van andere schooljaren ook. Dit kan door de periode aan te passen. Items van een begeleidingstype dat periodeonafhankelijk is, krijgt u sowieso altijd te zien.
Klik op  om reeds ingegeven informatie op te roepen. Ook als de filter gewijzigd werd moet er op de verrekijker geklikt worden om de nieuwe filter uit te voeren.
U kunt het dossier per begeleidingstype of in chronologische volgorde (oplopend of aflopend) raadplegen.
Vink het veld “Detail verbergen” aan om enkel het onderwerp en de datum te zien van alle begeleidingsitems.
Wilt u enkel de gegevens van één begeleidingsitem verbergen, dan klikt u op de knop . Om deze gegevens terug zichtbaar te maken klikt u op .

Via de knop  kunt u een bijlage (Word, Excel, PDF, …) koppelen aan de leerling zelf. Dit kan ook op het niveau van een begeleidingsitem (zie verder). Het volume is beperkt tot 0,2 MB per leerling (totaal volume is dus gelijk aan 0,2 MB maal uw leerlingenaantal). Dit volume kan opgetrokken worden tot 5 MB per leerling. Het volstaat hiervoor een e-mail te sturen naar info@informat.be.

Om een nieuw item toe te voegen klikt u op het plusteken bovenaan links.

De datum wordt automatisch ingevuld met de systeemdatum maar kan desgewenst gewijzigd worden.
Het onderwerp is vrij door u in te geven, net zoals de eigenlijke informatie als vrije tekst is in te geven.
Uit de aangeboden lijst met begeleidingstypes kiest u de categorie die het best past bij de informatie die u wilt ingeven. Iedere school kan zijn eigen begeleidingstypes definiëren via het gebruikersbeheer. Raadpleeg hiervoor uw beheerder. Krijgt u hier minder begeleidingstypes aangeboden dan er in het overzicht te zien zijn, dan is het omdat u op die types enkel lees- en geen schrijfrechten hebt.
Via de gebruikersniveaus kunt u bepalen welke groep(en) van gebruikers het door u ingebrachte item mogen raadplegen. Standaard mogen alle gebruikersniveaus dit zien. Mag dit niet, dan selecteert u deze gebruikersniveaus (L-muistoets+Shift of L-muistoets+CTRL) en brengt u die met de onderste pijl naar de linkerkolom over.
Een voorbeeld: we hebben de gebruikersniveaus Vakleerkracht, Klastitularis, Leerlingbegeleider en Directie. Als bvb. een vakleerkracht iets toevoegt, zal hij kunnen aanduiden dat de niveaus klastitularissen en directie dit item mogen zien en de niveaus vakleerkrachten en leerlingbegeleiders niet.
Indien u op iSchoolcommunicatie geabonneerd bent, kunt u aanvinken dat (de wijziging aan) het begeleidingsitem via mail aan de betrokken gebruikers gemeld moet worden. 

Via de knop ‘Bijlage Toevoegen’ kunt u een document (Word, Excel, PDF, ...) koppelen aan het begeleidingsitem. Via de knop  kunt u bijlages verwijderen/toevoegen bij een reeds bestaand begeleidingsitem. U kunt een bijlage ook koppelen aan de leerling zelf (zie hoger).
Via de knop  kunt u een vooraf gedefinieerd sjabloon selecteren.
Onderaan kunt u aanduiden of het item moet opgevolgd worden. Zo ja, dan kunt u de opvolger selecteren uit de aangeboden lijst. Deze lijst bevat enkel de gebruikers met rechten op het betreffende leerlingendossier. U kunt ook de datum opgeven waarop de opvolging gebeurd of afgelopen is en definiëren welke actie precies ondernomen werd.

Vergeet niet op te slaan door op het groene vinkje te klikken!
Via de knoppen  kunt u resp. de vorige en de volgende leerling oproepen.
Om iets te wijzigen of toe te voegen aan reeds ingegeven informatie klikt u op de knop bij het item dat u wilt wijzigen. U komt dan in hetzelfde scherm als wanneer u een nieuw item toevoegt.
Via de knop  kunt u een reactie ingeven op een begeleidingsitem. Werkwijze is identiek aan het ingeven van nieuw begeleidingsitem. Via het veld 'Opvolging hoofdtekst afsluiten' kunt u aanduiden dat de opvolging werd toegevoegd als reactie aan de oorspronkelijke tekst en dat die opvolging dus mag worden afgesloten.
Via de knop  kunt u gegevens wijzigen in sjablonen die werken met radiobuttons en checkboxen.

Om een item te verwijderen klikt u op de knop .

Via het printericoontje kunt u het begeleidingsdossier van de leerling afprinten. De selectie wordt bepaald door de begeleidingstypes die u hebt aangevinkt en de periode die u hebt opgegeven. Ook de gekozen weergave (chronologisch of per begeleidingstype) is van belang voor de layout van het document.
Wenst u een afprint per begeleidingstype voor verschillende leerlingen, dan moet u werken
via de afdrukwizard.

Via de knop  kunt u de afwezigheden van de leerling oproepen:  

 Via de knop  kunt u een begeleidingsitem toevoegen voor de volledige klas van de geselecteerde leerling. Dit item kan enkel nog gewijzigd of verwijderd worden langs menu 'Organisatie' - 'Klas' - tabblad 'Begeleiding'. Daar kunt u het item loskoppelen zodat u de gegevens per leerling kunt wijzigen.