Creditnota's
[Rekeningen]

Via deze menukeuze kunt u een creditnota opstellen voor alle personen van de geselecteerde rekeninggroep/school/vestiging/afdeling/afdelingsjaar/klas of voor (een) individuele leerling(en).

Links krijgt u de school/scholen te zien die aan de geselecteerde rekeninggroep gekoppeld is/zijn. Krijgt u hier niets te zien, dan werd er nog geen enkele rekening doorgeboekt.
Om de vestiging(en)/afdeling(en)/afdelingsja(a)r(en)/klas(sen)/leerling(en) te zien klikt u op het plusteken of u gebruikt de asterix (*) op uw toetsenbord om de volledige lijst uit te klappen.
U krijgt altijd eerst school en vestiging te zien. Of u daarna afdeling(sjaar) of klas krijgt, is afhankelijk van wat u bij 'Instellingen' als standaardinstelling hebt gekozen. U kunt dit desgewenst nog wijzigen door de andere sorteervolgorde aan te vinken.
U selecteert scho(o)l(en)/vestiging(en)/afdeling(en)/afdelingsja(a)r(en)/klas(sen)/leerling(en) voor wie u wenst aan te rekenen door de betreffende vakjes aan te vinken. Ofwel selecteert u de leerlingen op basis van een vooraf ingestelde filter (bovenaan de lijst).
Om snel naar een bepaald gegeven te gaan klikt u op U krijgt volgend scherm:

Tik (een gedeelte van) het gegeven dat u wilt opzoeken in en klik op de knop 'Zoek'. Indien u wilt dat er rekening gehouden wordt met hoofdletters en kleine letters vinkt u dit aan.

Personen waarvan de naam in het rood staat, werden in de loop van de rekeningperiode in- of uitgeschreven. Wanneer u met de cursor op dergelijke persoon gaat staan, krijgt u meer bijzonderheden te zien.

Klikt u met de R-muistoets op de naam van een leerling, dan krijgt u het nummer of de foto van de leerling te zien (handig wanneer twee leerlingen dezelfde naam hebben!) en kunt u een overzicht van de betalingen opvragen:

Afhankelijk van de (al dan niet volledige) betaling wordt een ander kleur gebruikt (zie legende).
U ziet achtereenvolgens naam van de rekeninggroep, gestructureerde mededeling, percentage, adres en reeds betaald bedrag/totaalbedrag (krijgt u ook te zien als u met de cursor op deze velden gaat staan). Standaard zijn de niet volledig betaalde rekeningen aangevinkt.
Indien u dit overzicht wilt afdrukken vinkt u de gewenste betalingen aan/af en klikt u op het printericoontje.

Er kan op 2 manieren worden aangerekend:
- globaal: u rekent voor alle geselecteerde personen hetzelfde aan (zelfde aantal artikels/boeken met dezelfde prijs);
- individueel: u rekent één artikel/boek aan voor de geselecteerde personen en stelt individueel de prijs en het aantal in.

Globaal aanrekenen
Indien voor alle geselecteerden hetzelfde aantal artikels/boeken met dezelfde prijs moet worden aangerekend, klikt u op de knop .

Aan de rechterkant krijgt u een overzicht van de artikels/boeken die reeds aan alle geselecteerden werden aangerekend.
Wilt u weten welke artikels/boeken individueel werden aangerekend, dan vinkt u bovenaan in het scherm "Toon niet gemeenschappelijke artikels" aan.
Onderaan worden dan de niet gemeenschappelijke artikels/boeken getoond. In de eerste kolom wordt het aantal personen vermeld aan wie dit werd aangerekend. Wanneer u op deze knop klikt, ziet u om wie het precies gaat. 

Aan de gegevens zelf kunt u niets wijzigen. Via het vergrootglas kunt u wel een gegeven snel opzoeken en via de R-muistoets kunt u een overzicht van de betalingen en het nummer of de foto van de leerling oproepen (zie hoger). 
Keert u hierna terug naar de lijst, dan zult u een filter NIET GEMEENSCHAPPELIJK vinden met de leerlingen aan wie dit niet gemeenschappelijk artikel werd aangerekend.

Wanneer u met de R-muistoets op klikt, kunt u:
- een nieuwe rij toevoegen;
- een bestaande rij wissen;
- de oorspronkelijke waarden terugzetten.

Indien er nog niets werd aangerekend, klikt u met de R-muistoets in de gele titelbalk om een nieuwe rij toe te voegen.

Werkwijze voor het aanrekenen van een artikel/boek:

(1) Selecteer de hoofdrubriek uit de aangeboden lijst. Deze bestaat uit de eigen hoofdrubrieken, eventueel aangevuld met hoofdrubrieken die niet voorkomen in uw eigen rubriekenlijst maar waarop wel reeds is aangerekend.
U kunt het opzoeken versnellen door de eerste letter(s) van de rubriek in te tikken.
Merk op dat u eerst de actieve rubrieken te zien krijgt en pas daarna de niet actieve en dit telkens in alfabetische volgorde. 
Gebruik de tabtoets om naar de kolom 'Artikel/boek' te migreren.
(2) Selecteer het artikel/boek uit de aangeboden lijst (zie Artikels/Boeken).
U kunt het opzoeken versnellen door de eerste letter(s) van het artikel/boek in te tikken.
Merk op dat u eerst de actieve artikels/boeken te zien krijgt en pas daarna de niet actieve en dit telkens in alfabetische volgorde. 
Gebruik de tabtoets om naar de kolom 'Prijs' te migreren.
(3) Bij het ingeven van de prijs hebt u de keuze: ofwel kiest u één van de prijzen die gekoppeld zijn aan het geselecteerde artikel/boek, ofwel vult u de prijs zelf in. 
Merk op dat u bij negatieve bedragen enkel het bedrag kunt invullen (niet het minteken). Bij de geselecteerde hoofdrubriek gaat het immers altijd om negatieve bedragen. Dit bedrag wordt in het rood gezet en in de kolom 'Totaal (€)' wordt wel het minteken vermeld.
Gebruik de tabtoets om naar de kolom 'Aantal' te migreren.
(4) Het aan te rekenen aantal van het betreffende artikel/boek moet u uiteraard zelf ingeven.
Wanneer u hier de tabtoets gebruikt, wordt er een nieuwe lijn toegevoegd!
(5) De kolom 'Totaal (€)' wordt automatisch aangevuld wanneer de andere gegevens zijn ingevuld.
Indien er een "K" na het totaalbedrag staat, betekent dit dat er korting is toegelaten op dit artikel/boek. Dit betekent niet dat alle geselecteerden automatisch deze korting toegekend krijgen! Enkel degenen bij wie het veld 'Korting' (in de leerlingen-/internen-/...-administratie) is ingevuld zullen effectief van deze korting genieten.
(6) Wanneer u iets hebt gewijzigd en u wilt deze wijziging ongedaan maken, klik dan met de R-muistoets op en kies voor 'Oorspronkelijke waarde'. De wijziging wordt dan ongedaan gemaakt.
(7) Hebt u een artikel/boek ten onrechte aangerekend, dan kunt u de lijn schrappen door met de R-muistoets op te klikken en 'Wissen' te kiezen.
(8) Vergeet niet op 'Opslaan' te klikken wanneer u gegevens hebt gewijzigd, toegevoegd of gewist!

Om terug te keren naar de lijst met geselecteerde personen klikt u op .

Individueel aanrekenen
Indien niet bij alle geselecteerde personen hetzelfde artikel/boek met dezelfde prijs mag worden aangerekend, klikt u op de knop .
U krijgt onderstaand scherm waarin hoofdrubriek en artikel/boek uit de lijst geselecteerd moeten worden:

U kunt het opzoeken versnellen door de eerste letter(s) van de rubriek en/of artikel/boek in te tikken.
Merk op dat u eerst de actieve hoofdrubrieken/artikels/boeken te zien krijgt en pas daarna de niet actieve en dit telkens in alfabetische volgorde. 
Als u op 'OK' klikt, komt u in een lijst terecht waarin u voor iedere geselecteerde persoon afzonderlijk de prijs en het aantal artikels/boeken kunt ingeven (zie Individueel aanrekenen). Bij de leerlingenrekeningen moet u wel eerst nog aanduiden of u de klas al dan niet vermeld wil zien.

Indien u niets meer wenst aan te rekenen klikt u op de knop 'Sluiten'.